The Rider header image

The Rider

Drama / Western 21-02-2019 t/m 28-02-2019

Voor The Rider keerde de Chinees-Amerikaanse regisseuse Chloé Zhao terug naar het gebied waar zij haar speelfilmdebuut Songs My Brothers Taught Me opnam: het Pine Ridge-reservaat in Zuid-Dakota. Een bijna vergeten stukje Amerika, dat door de oprukkende moderne wereld zo langzamerhand in de verdrukking begint te raken. Hier, midden in de graslanden, zijn rodeorijden en het temmen van wilde paarden nog altijd leidend voor het bepalen van mannelijkheid en heldhaftigheid.

Chloé Zhao wilde een film maken over de machocultuur van deze cowboys, maar een verhaal diende zich pas aan toen ze in contact kwam met Brady Jandreau. Jandreau is een rodeorijder die tijdens een show onder de hoeven van zijn eigen paard terechtkwam en daardoor een ernstige hoofdwond opliep. Het had niet veel gescheeld of zijn hele schedel zou verbrijzeld zijn geweest. Zhao raakte geïnspireerd door het feit dat de jongeman zich – ondanks zijn enorme tegenslag – niet liet beteugelen door zijn beperkingen of angsten; hij wilde zo snel mogelijk weer rodeorijden.

Op het filmfestival van Cannes gold The Rider vorig jaar als dé grote verrassing en inmiddels is de film ook op andere internationale festivals in de prijzen gevallen. Volkomen terecht, want Chloé Zhao heeft met haar docudrama een flinke zwieperd aan het westerngenre gegeven. Voor het eerst in zeer lange tijd worden de filmische Badlands niet bewoond door schietgrage outlaws, maar door kwetsbare mensen van vlees en bloed. Knappe jongen die tijdens de slotscène geen brok in zijn keel krijgt.

Bron: Filmtotaal

Jaar

2017

Duur

104 min

Genre

Drama / Western

Regie

Chloé Zhao

Cast

Brady Jandreau (Brady Blackburn), Lilly Jandreau (Lilly Blackburn), Tim Jandreau (Wayne Blackburn), Lane Scott (Lane Scott), James Calhoon (James Calhoon), Cat Clifford (Cat Clifford), e.a.

Bekijk trailer The Rider poster