The Insult header image

The Insult

Drama / Thriller 29-11-2018 t/m 06-12-2018

Garagehouder Tony is niet te genieten als onderaannemer Yasser per abuis de afvoer bij zijn balkon vernielt. Normaal gesproken zou het leiden tot een mea culpa en het vergoeden van de schade, maar de zaak loopt compleet uit de hand. Tony is een christelijke Libanees die naar ophitsende religieuze taal luistert op de radio. Yasser is een Palestijnse vluchteling die eigenlijk niet eens aan het werk mag in Libanon. Een door zijn baas opgelegde poging om excuses te maken aan de kant van Yasser loopt compleet uit de hand als Tony een forse belediging uit.

We zijn allemaal wel bekend met de patstelling waarin de Palestijns-Israƫlische zaak verkeert, maar de problematiek in buurland Libanon is een stuk onbekender. De kwestie is illustratief voor de wijze van omgang tussen verschillende culturen en bevolkingsgroepen die elkaar maar niet willen begrijpen en bovenal niet naar elkaar willen luisteren. Actie is reactie, zo is het punt dat Doueiri wil maken en uiteindelijk doet het er helemaal niet meer toe wie er gelijk heeft. Het kleine privaatrechtelijke geschil krijgt groteske proporties als het niet alleen leidt tot verbaal en fysiek geweld, maar de media er lucht van krijgen.

Doueiri putte uit eigen ervaringen toen hij het ooit aan de stok kreeg met een loodgieter die nogal hardhandig te werk ging. Zijn The Insult is een ijzersterke combinatie van persoonlijk drama, rechtbankdrama en politiek geladen geschil. Het is een van de vijf titels die meedingt naar de Oscar voor Beste Buitenlandstalige Film.

 

Bron: Filmtotaal
Jaar

2017

Duur

112 min

Genre

Drama / Thriller

Regie

Ziad Doueiri

Cast

Adel Karam (Tony), Kamel el Basha (Yasser), Rita Hayek (Shirini), e.a.

Bekijk trailer The Insult poster