Loveless header image

Loveless

Drama 21-03-2019 t/m 28-03-2019

Zoals de titel al doet vermoeden is de liefde ver te zoeken in het Russische drama Loveless. De volwassenen zijn enkel met hun eigen sores bezig en Alyosha is het kind van de rekening. Hij ligt in tranen in zijn bed als hij de ruzies over de ophanden zijnde scheiding van zijn ouders afluistert. En dan slaat het noodlot toe als de jongen spoorloos verdwijnt. De politie ziet het als een weglopertje en Zhenya en Boris moeten een speurtocht naar hun kind op touw zetten.

De eigentijdse filmmaker Andrey Zvyagintsev leverde reeds een reeks juweeltjes af met [i[The Return[/i] en Leviathan als voornaamste wapenfeiten. In beide speelfilms speelden familiebanden een belangrijke rol, maar het werd nergens zo kil en liefdeloos als bij de ouders van Alyosha. Terwijl de jongen zich geen raad weet met de nieuwe situatie kibbelen zijn ouders over de verkoop van hun appartement.

De beelden die de filmmaker ons voorschotelt zijn krachtig en verstild, wat begint met steriele shots van een besneeuwde stad. De serene camerabewegingen missen hun uitwerking niet. Zvyagintsev laat ons kennismaken met het nieuwe Rusland en is hierin soms weinig subtiel, bijvoorbeeld als Zvengya op het balkon op de loopband rent gehuld in een trainingspak met Rusland-logo.

Het staat symbool voor het Rusland van het individualisme, waarbij weinig naar elkaar omgekeken wordt en het gezinsleven steeds minder de hoeksteen van de samenleving is. Een krachtige staat met een resolute leider die er niet voor terugdeinst een stuk buurland te annexeren. Het is voor ons kaaskoppen lastig duiden, omdat wij alleen onze eigen mediaberichtgeving kennen.

Maar zelfs ontdaan van deze politieke en sociaal-maatschappelijke lading is Loveless een sterk drama dat minutieus de teloorgang van kernwaarden als trouw, zorgzaamheid en liefde aankaart. Met aandacht voor wat aanvankelijk bijzaken lijken, wat hint naar de misplaatste focus van Zhengya en Boris. Wederom zien we Andrey Zvyagintsev in topvorm. Dit werd ook erkend in Cannes waar deze officiƫle Russische Oscarinzending de juryprijs binnenhaalde.

 

bron: Filmtotaal
Jaar

2017

Duur

127 min

Genre

Drama

Regie

Andrey Zvyagintsev

Cast

Maryana Spivak (Zhenya) , Alexey Rozin (Boris), Matvey Novikov (Alyosha), Marina Vasilyeva (Masha), Andris Keishs (Anton), e.a.

Bekijk trailer Loveless poster