Lady Bird header image

Lady Bird

Drama 20-09-2018 t/m 27-09-2018

Het is net een minispeelfilm, de openingsscène van Lady Bird. Lady Bird, zo wenst tienerdochter Christine voortaan te worden aangesproken en haar moeder, onderweg in hun aftandse auto, hebben zojuist het audioboek van Steinbecks klassieker The Grapes of Wrath uitgeluisterd. Ze vegen de tranen van ontroering weg. Eén, hooguit twee tellen is er harmonie. Maar ja, dat puberbrein tegenover die moederlijke bedilzucht. De twist over de toekomst na het diploma laait op: ‘Met jouw arbeidsethos wordt het beroepsonderwijs’, bitst moeder, ‘en het gevang, en dan weer terug naar school, en dan…’ En dan zwaait Lady Bird uit protest het portier open en rolt ze buiten beeld over het asfalt. We zien haar terug na de titelsequentie, roze gips om de arm. Fier, spichtig, onbuigzaam. We weten dan: de strijd tussen moeder en dochter is een ongelijke.

Wat haar film onderscheidt in het coming-of-agesegment, de bestaande berg drama over de moeizame weg naar volwassenheid, is de wijze waarop Gerwig een tweede rite de passage door Lady Bird mengt: het onthechtingsproces van moeder Marion (Laurie Metcalf), die uitblinkt in het passief agressief attaqueren van haar dochter. De levens van de ouderen op de achtergrond van het puberdrama zijn überhaupt niet minder wankel dan die van de tieners.

Zo begint en eindigt Lady Bird als duet tussen dochter én moeder. Die moeten eerst uit elkaar, voor ze elkaar weer kunnen ontmoeten.

Jaar

2017

Duur

94 min

Genre

Drama

Regie

Greta Gerwig

Cast

Saoirse Ronan (Lady Bird), Laurie Metcalf (Marion), Tracy Letts (Larry), Lucas Hedges (Danny), Timothée Chalamet (Kyle), Beanie Feldstein (Julie), Jordan Rodrigues (Miguel), Odeya Rush (Jenna), e.a.

Bekijk trailer Lady Bird poster