Green Book header image

Green Book

Humor - Biografie - Drama 12-09-2019 t/m 19-09-2019

Tony Lip, gespeeld door Viggo Mortensen, is misschien wel de grootste reden dat Green Book met een grote strik eromheen in je hart belandt. De lompe, constant pizza en pasta etende Italiaans-Amerikaanse uitsmijter met zijn vette accent en lubberende witte ribbeltjeshemd weet zich met zijn gladde praatjes en snelle vuisten uit elke lastige situatie te redden. Een stereotype film-Italiaan? Zeker, maar Mortensen speelt de rol met zoveel humor en overgave dat je hem dat meteen vergeeft. Tony Lip is ook precies de man waar de zwarte pianist Dr. Don Shirley naar op zoek is. Hij wil een tournee door het zuiden van de VS maken waar in 1962 strenge wetten gelden die wit en zwart van elkaar gescheiden houden. Problemen gegarandeerd dus. Lip neemt de klus aan en reist samen met Dr. Shirley acht weken door het diepe zuiden aan de hand van The Green Book, een speciale reisgids met plekken waar Afro-Amerikanen wel welkom en veilig zijn.

Racisme
Maar Lip zelf is ook niet vrij van racisme. Als twee zwarte klusjesmannen bij hem thuis iets komen repareren en een drankje krijgen aangeboden van Lips vrouw Dolores, gooit hij de twee gebruikte glazen bij het afval. Maar huidskleur is niet het enige wat de twee mannen scheidt. Waar de onbehouwen Lip een echte familieman is, alles wat niet goed voor hem is in grote hoeveelheden in zijn mond stopt en rustig Deer Dolores in zijn brief schrijft in plaats van Dear Dolores, is de enigszins mysterieuze Dr. Shirley een verfijnde intellectueel die nogal hoog van de toren blaast en als een soort kluizenaar leeft met een fles whisky als enige vriend. Maar tijdens de urenlange autoritten van optreden naar optreden vallen die verschillen al snel weg.

Prijzen en kritiek
Naast vijf Golden Globes en vijf Oscar-nominaties kreeg Green Book ook de nodige kritiek. De film is geïnspireerd op een waargebeurd verhaal en opgetekend door de zoon van Tony Lip, maar de familie van Don Shirley herkent zich totaal niet in het verhaal en ontkent dat er ooit sprake is geweest van vriendschap tussen de twee mannen. Een smet op een zeer innemende film die inzoomt op een persoonlijk verhaal en met opvallend veel humor aandacht vraagt voor rassendiscriminatie, iets wat niet alleen actueel was in 1962.

Beoordeling

Klik om de ster van uw beoordeling.

Jaar

2018

Duur

130 min

Genre

Humor - Biografie - Drama

Regie

Peter Farrelly

Cast

Viggo Mortensen (Tony Lip), Mahershala Ali (Dr. Don Shirley), Linda Cardellini (Dolores), Dimiter D. Marinov (Oleg), e.a.

Bekijk trailer Green Book poster