A Hidden Life header image

A Hidden Life

Gebaseerd op echte gebeurtenissen, van schrijver-regisseur Terrence Malick, is A Hidden Life het verhaal van een onbezonnen held, Franz Jägerstätter, die in de Tweede Wereldoorlog weigert om voor de nazi’s te vechten. Wanneer de Oostenrijkse boer geconfronteerd wordt met de dreiging van executie wegens verraad, is het zijn onwankelbare geloof en zijn liefde voor zijn vrouw, Fani, en kinderen die hem op de been houden. De stijl van Malick is onmiskenbaar als ervaringscinema. Hij wil niet een verhaaltje oprakelen van “Er was eens…” naar “… en ze leefden nog lang en gelukkig.” Het doel is om je het gevoel te geven dat je er middenin staat, en als het ware één kunt worden met de personages. En voor dit verhaal trekt hij daar met gemak drie uur voor uit. De passages waarin Franz gelukkig is worden niet zomaar even geschetst, je gaat shot na shot mee in de zaligheid van zijn vrije bestaan met zijn lieve vrouw en prachtkinderen. Doet Malick daarmee iets te hard zijn best om een eenvoudig punt te maken? Dat mag elke kijker voor zichzelf beslissen. Maar het beklijft wel.

August Diehl verdient deze hoofdrol dubbel en dwars, en zijn charismatische kop overbrugt de pieken, dalen en de innerlijke worstelingen van Franz met ogenschijnlijk gemak. Hij is een man die keihard wordt gestraft. Dat speel je niet zomaar. Het is ook fijn dat nog steeds zo veel geweldige acteurs in de rij staan om met Malick te werken. Door bekenden te casten, krijgen de kleine rollen net dat beetje gedenkwaardigheid mee dat ze goed kunnen gebruiken om de film extra lang na te laten sudderen. Het is dan ook een intrigerende vraag: hoeveel denk ik zelf te kunnen ondergaan voor mijn overtuigingen?

Beoordeling

Klik om de ster van uw beoordeling.

Jaar

2019

Duur

173

Genre

biografisch, drama, oorlog

Regie

Terrence Malick

Cast

August Diehl (Franz Jägerstätter), Valerie Pachner (Franziska Jägerstätter), Michael Nyqvist (Bishop Joseph Fliessen), Matthias Schoenaerts (Herder), Jürgen Prochnow (Majoor Schlegel), Bruno Ganz (Rechter Lueben), Alexander Fehling (Fredrich Feldmann), Franz Rogowski (Waldlan), Johan Leysen (Ohlendorf), e.a.

Bekijk trailer A Hidden Life poster