BlacKkKlansman header image

BlacKkKlansman

Biografie / Comedy / Misdaad 18-10-2018 t/m 25-10-2018

BlacKkKlansman is zonder twijfel een ‘Spike Lee Joint’. Boos, grappig, kleurrijk, en vooral: pijnlijk actueel. Zo is het waarschijnlijk niet toevallig dat Baldwin, een bekende Trump-imitator, gecast werd als gal spuwend KKK-lid in de allereerste scène. Verder worden er leuzen gescandeerd als ‘America First’, ‘take our country back’, en ‘to achieve its greatness again’. De meest directe link naar Trump is misschien wel de voorspelling van één van de personages dat er op een dag een ‘white supremacist’ als president de scepter zal zwaaien.

Het uitgangspunt is Lee op het lijf geschreven en gebaseerd op een waargebeurd verhaal, of in de woorden van Lee, “on some fo’ real, fo’ real shit”. Eind jaren zeventig infiltreerde de zwarte politieagent Ron Stallworth succesvol in de plaatselijke afdeling van de Ku Klux Klan in Colorado Springs. Hij deed zich voor als een sympathisant en onderhield niet alleen nauw telefonisch contact met het plaatselijke afdelingshoofd, maar ook met opperbaas ‘Imperial Wizard’ David Duke zelf. Wanneer er ontmoetingen waren tussen de leden, stuurde hij een blanke collega, de nota bene Joodse agent Flip Zimmerman.

De film is gebaseerd op het boek van Stallworth, dat hij wegens geheimhoudingsplicht pas vele jaren later schreef. Sommige personages en gebeurtenissen zijn door Spike Lee gefictionaliseerd, zoals Klansman-schurk Felix Kendrickson die samen met zijn vrouw een aanslag voorbereidt op zwarte studenten. Ron en Flip krijgen hier lucht van en zetten vervolgens alles op alles om dit te voorkomen. Het is een belangrijke plotontwikkeling die vrijwel de gehele laatste akte in beslag neemt en eindigt in een spannende, actiegedreven climax. Niet de minste aanpassing dus. Zeker wanneer de film in de markt gezet wordt als ‘based on a crazy, outrageous, incredible true story’.

 

(bron Filmtotaal)
Jaar

2018

Duur

135 min

Genre

Biografie / Comedy / Misdaad

Regie

Spike Lee

Cast

John David Washington (Ron Stallworth), Adam Driver (Flip Zimmerman), Laura Harrier (Patrice Dumas), Jasper Pääkkönen (Felix Kendrickson), Alec Baldwin (Dr. Kennebrew Beauregard), e.a.

Bekijk trailer BlacKkKlansman poster